Nettipelaamisen laillisuus Suomessa

Veikkaus OY:n ja PAF:n (Ålands Penningautomatförening) monopoliasema rahapelaamisessa Suomessa

Arpajaislaki, 23.1.1001/1047, säätelee Suomessa rahapelaamista. Rahapelien järjestämiseen on myönnetty Manner-Suomessa yksinoikeudella Veikkaus Oy:lle, ja Ahvenanmaalla PAF toteuttaa rahapelitoimintaa. Suomessa Veikkauksen monopoliasemalla on tarkoituksena hillitä pelien aiheuttamia haittoja. Niitä voivat olla esimerkiksi ongelmapelaaminen, sopupelit, rikollisuus ja terveydelliset haitat. Pyrkimyksenä on myös se, että pelaaminen on rehellistä ja oikeudenmukaista. Suomi kuuluu Euroopan Unioniin ja unionin säätely sallii rahapelimonopolin, jos tarkoituksena on aito pyrkimys haittoja rajoitettaviin tavoitteisiin. Näin ollen Suomen lainsäädäntö ei ole ristiriidassa EU:n sääntelyn kanssa. Poliisihallitus on vastuussa rahapelien ja pelien mainonnanvalvonnasta Suomessa. Kaikki rahapelaaminen on kiellettyä alle 18-vuotiailta. Ikärajavalvonnasta ovat vastuussa rahapelien myyjät sekä rahapeliyhtiöt.

Rahapelien tuotto Suomessa

Rahapelien tuotto Suomessa käytetään arpajaislain 17 pykälän mukaan seuraavasti: 53 % tuotosta käytetään urheilun ja liikuntakasvatuksen, tieteen, taiteen sekä nuorisotyön edistämiseen ja kehittämiseen, 43 % terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen, ja 4 % hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen.

Rahapelit tuottavat voittoa suunnattomasti. Tilastojen mukaan peliyhtiöt tuottivat voittoa vuonna 2011 jopa 1 620 miljoonaa euroa. Suomalaiset ovat todella innokkaita pelaajia. Yhteiseen hyvään siis jaettiin 917,5 miljoonaa euroa ja lisäksi tuli 161,7 miljoonaa euroa veroja. Tarkkoja kokonaistietoja rahapeleihin kulutetuista euroista ei ole, sillä ihmiset pelaavat intrnetin kautta ulkomaisilla sivuilla pelejä ja harrastavat lisäksi omia laittomia vedonlyöntejään yksityisesti.

Pelaaminen ulkomaisilla pelisivustoilla

Pelaaminen ulkomaisilla pelisivustoilla ei ole suomen kansalaisille laitonta toimintaa. Suomalaiset voivat käyttää kaikkia nettikasinopalveluita, joita löytyy internetistä. Käytännössä kuitenkin suurin osa pelejä tarjoavista yhtiöistä sijaitsee Maltalla, Virossa ja Englannissa. Ulkomaiset peliyhtiöt eivät saa mainostaa ja markkinoida palvelujaan Suomessa. Internet toimii kuitenkin globaalisti välittämättä maiden rajoista. Ulkomaisia nettipelejä saavat pelata vain täysi-ikäiset henkilöt, eli yli 18-vuotiaat. Mikäli kuitenkin huomataan, että alaikäiset pelaavat rahapelejä netissä, on pelaaminen keskeytettävä pelin tarjoajan tai asiamiehen toimesta.

Sähköisten palvelujen nopea kehitys asettaa myös haasteita lakien laatijoille. Koska lain säätämisprosessi on monimutkaista ja aikaa vaativaa, on lakien melko mahdotonta pysyä mukana kehityksessä. Vaikka Veikkaus Oy:llä on yksinoikeus Suomessa, mikään ei estä suomalaisten pelaamista ulkomaisilla pelisivustoilla. Ulkomailla rekisteröityneet yhtiöt eivät maksa veroja Suomeen. Pelaaminen on verotonta ja voitot kotiutetaan Suomeen omalle tilille.

Kuka pelaa rahapelejä

Viimeisin laaja kysely suomalaisten rahapelaamista tehtiin vuona 2015. Noin kolme miljoonaa suomalaista on pelannut viimeisen vuoden aikana rahapelejä. Yleisin pelaamisikä on 25-64 vuotta. Miehet pelaavat naisia useammin. Pelejä pelaavat paljon pienituloiset, työttömät ja eläkeläiset. Pieni joukko ihisistä tuo valtaosan pelien tuotoista